Menu główne:
I Powiatowe Prezentacje Stołów Wielkanocnych
W dniach 22-
W prezentacji stołów prócz partnerów projektu uczestniczyły lokalne, kulinarne organizacje zrzeszające panie z Czarnej Dąbrówki, Parchowa, Rokit, Unichowa, Nożyna, Trzebielina, Gołczewa, Kłączna, Bukowiny, Tuchomia. Najlepszy stół zaprezentowały panie z Biblioteki Gminnej w Trzebielinie a w kategorii najlepszy „Żur” zwyciężyły "Unichowianki" z Unichowa, drugie miejsce za przygotowanie tej zupy zajęły panie z biblioteki w Trzebielinie, a trzecie z Koła Gospodyń Wiejskich w Parchowie.
Oprócz prezentacji stołów wielkanocnych odbyły się również występy zespołów amatorskich oraz była możliwość skosztowania lokalnych produktów.
Projekt zakłada zbudowanie potencjału do tworzenia partnerstwa międzynarodowego poprzez wykorzystanie doświadczenia każdego z partnerów i parterów wspierających, w szerokim spektrum działania każdego z nich. Projekt koncentruje się na różnorodności kulturowej Regionu Południowego Bałtyku, poprzez podnoszenie wiedzy uczestników o historii i kulturze obszaru partnerów. Wspólny mianownikiem podejmowanych działań projektowych są zagadnienia dziedzictwa kulinarnego w duchu innowacji i dialogu międzykulturowego. W konsekwencji wypracowany ma zostać nowy model budowania partnerstwa transgranicznego, opartego na wykorzystaniu podobieństw oraz rozwiązującego problemy wynikłe z istniejących różnic kulturowo-
Wszystkie działania w projekcie skupiają się na wypracowaniu wspólnej wartości komunikacji międzykulturowej, co w efekcie powinno przełożyć się na nowe podejście do nawiązywania współpracy transgranicznej w Regionie Południowego Bałtyku.